Üdvözöljük a Kossuth Tánccsoport honlapján!

A Kossuth Tánccsoport a Waterloo-Wellington környéki Kanadai Magyar Klub tagjaiból alakult 1965-ben, így egyike a legrégibb aktiv tánccsoportoknak Ontarioban.  A táncosok több évtizeden át rendszeresen felléptek a klub rendezvényein, nemzeti ünnepeink alkalmából tartott megemlékezéseken, valamint multikulturális és egyéb  fesztiválokon a környékünkön ill. Észak-Amerika szerte. 2004-ben a csoport  három csodálatos és felejthetetelen hetet töltött Magyarországon, ahol többek között résztvett a Matyóföldi  Fesztiválon Mezõkövesden, néptánctáborban Jászberényben…

2006 májusában egy szép ünnepi koncerttel emlékeztünk meg a Waterloo-i Wilfried Laurier Egyetemen a Kossuth Tánccsoport több mint 40 éves fennállásáról, valamint az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50 éves évfordulójáról.  A forradalom bukását követõ tömeges kivándorlás eredményeként kerültek ide azok az emigránsok, akik a Waterloo-Wellington környéki Magyar Klubot majd a tánccsoportot megalakították, s ezzel lehetõséget teremtettek hagyományaink ápolására, anyanyelvünk gyakorlására. Örömmel tölt el bennünket, hogy fiataljaink büszkén viszik tovább és szeretettel ápolják kulturális örökségünket.

A koncert egyben az elmúlt nyolc év munkájának is összefoglalója volt.  A mûsort a torontoi Fekete Föld   népzenei együttes, valamint a Kodály Néptánc Együttes fellépése színesítette.  Reméljük, hogy a Kossuth Néptánccsoport több mint 40 éves múltja, élményekben gazdag jelene, lelkes ifjúsága hozzájárul hagyományaink további megõrzéséhez. 

A tánccsoportot a mindenkori tagok/szülõk áldozatvállalása tartja fenn, õk dolgoznak a rendezvényeken, finansziroznak minden fellépést, a ruhákat, stb.
2006. November óta Kossuth Folkdancers néven mint non-profit, etnikai kulturális szervezet lett regisztrálva az Ontarioi kormánynál.  Célkitûzéseit így fogalmazta meg:
  • fenntartani, ápolni és átadni gazdag magyar kultúrális örökségünket a következõ nemzedéknek;
  • megõrizni és fenntartani anyanyelvét és hagyományos magyar tánckulturáját a magyar származásúaknak;
  • egészséges és értékes elfoglaltságot nyújtani a magyar származású gyerekeknek,   fiataloknak és egyéb érdeklõdõknek;
  • értékes szórakozást nyújtani a magyar közösségeknek és a kanadai közönségnek;
  • együttmûködni a környék multikulturális központjaival;
  • szervezni és résztvenni fesztiválokon, kulturális rendezvényeken.

Jelenleg harom korcsoportunk van, a “Kiddy Kossuth”, "Kozepso", es “Senior Group”.  A mûvészeti vezetõ Jacsó Marika.  Táncpróbáinkat minden héten tartunk, Kicsik:6-7, Kozepso csoport:7-8:30, hetfokon, es nagyok szerdakon 7:30-10:30.  Szívesen várunk minden új érdeklõdõt!
További felvilágosítás az alábbi telefonszámokon kapható:  Ankucza Csilla, 519-497-9565

Vagy e-mail-t küldjön a következő címre:
email me
HomeMagyarulAbout UsUpcoming EventsPhotosMore photosDancers' Info

Magyarul
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Kérjük szóljon barátainak, ismerőseinek, mert nyelvünk, kultúránk, hagyományaink ápolása mindnyájunk nemes feladata kell hogy legyen!

Kanadai Magyar Klub cime: Kossuth Road 979, Cambridge.  

Bõvebb felvilágosítás: Ankucza Csilla 519-497-9565
         “…aki birtokolja igazi múltját, az birtokolja igazi jövõjét is.”
September 12-en kezd a probak!